luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Deser z lat 80-tych

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Kolorowy, pyszny i niskokloryczny deser:)

Deser z lat 80-tych

Składniki:

Deser z lat 80-tych

 

  • 500 ml. serka homog. odtluszczonego
  • 250 ml. mleka (1,5% tluszczu)
  • 1 paczka+1 lyzeczka zelatyny ( na 500 ml. plynu )
  • 1 lyzeczka wanilii ( u mnie w proszku)
  • Ok. 5 ml. slodziku w plynie
  • 1 galaretka pomaranczowa
  • 1 galaretka zielona
  • 1 galaretka czerwona
  • 2 male puszki mandarynek

 

Sposób przygotowania:

Deser z lat 80-tych
2 formy keksowki wylozyc folia spozywcza. Mandarynki odcedzic na sitku z zalewy i nastepnie wylozyc nimi dna form. Owoce zalac galaretka pomaranczowa i odstawic w chlodne miejsce do zastygniecia. Przygotowac zielona galaretke wlac do plaskiego pojemnika i odstawic do stezenia. Tak samo postapic z czerwona galaretka.
Zelatyne zalac kilkowa lyzkami wody i odstawic na kilka minut. W tym czasie serek homog. zmiksowac ze slodzikiem i wanila. Stopniowo dodawac mleko ciagle ubijajac. Zelatyne podgrzewac tak dlugo, az sie rozpusci i odstawic na kilka minut do ostygniecia. Do zimnej zelatyny dodac 1 lyzke masy serowej i wymieszac, nastepnie dodac zelatyne do serka i calosc zmiksowyc. Gotowe galaretki pokroic w kostki i dodac do masy serowej. Na pomaranczowa galaretke wylozyc mase serowao-galaretkowa i odstawic do stezenia.
Galaretki mialam bez cukru i do kazdej dodalam slodzik w pylnie do smaku, dzieki temu mialam pyszny niskokaloryczny deser.