marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Deserki na zimno-gwiazdki.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Budynie zagotować w garnuszku z mlekiem,zestawić,ostudzić,wl- -ać do foremek.Jako drugą warstwę dać mascarpone,a na wierzch galaretkę.Chłódź

Deserki na zimno-gwiazdki.

Składniki:

Deserki na zimno-gwiazdki.

 

  • 2 budynie czekoladowe,
  • 2 serki mascarpone,
  • 2 szklanki mleka 2%,
  • 2 czerwone galaretki,np.malinowa,wiśniowa,
  • po 400 ml.wody na każdy roztwór,
  • tarta czekolada do posypki itp.,
  • Ponadto foremki gwiazdki-2-4 szt.

Sposób przygotowania:

Deserki na zimno-gwiazdki.
Budynie wsypać do garnuszka z mlekiem,rozmieszać,podgrzać na małym ogniu.Zestawić na bok,ostudzić,a potem przelać do czystych foremek w kształcie gwiazdek na 2-4 porcje.Schłodzić na krótko.Potem kłaść warstwę serową z serków mascarpone na masę budyniową.Zagotować po 2 razy wodę i każdorazowo rozpuś- -cić w niej roztwór galaretki malinowej lub wiśniowej,rozmieszać i wystudzić na parapecie koło okna,a jak lekko stężeje,wylać na serową warstwę w foremkach,rozlewając do każdej po równo.Pot- -em wstawić na 40 min.do lodówki.Po zastygnięciu galaretki wyjąć foremki z deserkami,można posypać tartą czekoladą lub drobną kaszką cukierkową.