jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Deserki porzeczkowe bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Na taki deserek dwa razy nie trzeba zapraszać:). Orzeźwiający, porzeczkowy środek oraz michałkowy spód sprawia, że deser znika bardzo szybko.

Deserki porzeczkowe bez pieczenia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Deserki porzeczkowe bez pieczenia

SPÓD:

  • 7-8 dag herbatników,
  • 9 cukierków michałki (u mnie mieszanka białe i czekoladowe),

WIERZCH

  • około 6 herbatników,
  • świeże owoce do dekoracji

PORZECZKOWY ŚRODEK

  • Porzeczkowo-jogurtowy środek:
  • 180 gram czarnej porzeczki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 400 gram jogurtu naturalnego (1 duży),
  • 0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego,
  • 4,5 łyżeczki żelatyny,

Sposób przygotowania:

Deserki porzeczkowe bez pieczenia

SPÓD:

Deserki porzeczkowe bez pieczenia
Herbatniki przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukierki.

Herbatniki przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukierki. Całość ugniatamy do rozkruszenia i połączenia składników.

ETAP 2

Deserki porzeczkowe bez pieczenia
masę dzielimy na 4 części i ugniatamy

Otrzymaną masę dzielimy na 4 części. Wykładamy nią dna przygotowanych obręczy.

ETAP 3

Deserki porzeczkowe bez pieczenia
Następnie wlewamy mleko skondensowane.

ŚRODEK:
Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito. W ten sposób otrzymałam 0,5 szklanki musu porzeczkowego. Gotowy mus studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki). Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy do niego mus i miksujemy. Następnie wlewamy mleko skondensowane. Po wymieszaniu składników wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.

ETAP 4

Deserki porzeczkowe bez pieczenia
Gotowa masa wlana do obręczy

Gotową masę wylewamy do przygotowanych obręczy.

WIERZCH:

Deserki porzeczkowe bez pieczenia
Herbatniki rozkruszamy. Tak przygotowane wykładamy na wierzch deserków.

Herbatniki rozkruszamy. Tak przygotowane wykładamy na wierzch deserków. Całość odstawiamy do chłodu na około 2 godziny, by środek dobrze zastygł.
Gotowe deserki delikatnie wyciągamy, dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.