Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Domowe sushi w tortilli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna przekąska imprezowa w tortilli a'la sushi. Smakuje obłędnie i robi furorę na każdej imprezie. Idealna jako przekąska karnawałowa :)

Domowe sushi w tortilli

Składniki:

Domowe sushi w tortilli

 

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 5 szt. tortilli
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1/2 awokado
  • 1/2 mango
  • 6 listków sałaty
  • 100 g serka philadelphia
  • ogórek świeży
  • sos sojowy
  • sos teriyaki

Sposób przygotowania:

Domowe sushi w tortilli

Przygotowanie ryżu

Ryż wypłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Zlać mleczną wodę i płukać do momentu aż woda nie będzie mleczna. Odstawić na 15 min.

Zalać wodą ok. 1-1,5 cm nad powierzchnię ryżu, zakryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min.

Zestawić z ognia i odstawić pod przykryciem na kolejne 15 min. Po tym czasie, wymieszać delikatnie łyżką drewnianą i wystudzić.

Przygotowanie sosu ryżowego

Zmieszać ocet ryżowy z cukrem oraz z solą i gotowym sosem polać wystudzony ryż. Wymieszać.

Przygotowanie składników:

Mango, awokado i ogórka obrać ze skórki. Z ogórka wyciąć nasiona ze środka.

Listki sałaty umyć, osuszyć i przerwać na pół. Wszystkie składniki pokroić w paski.

Przygotowanie tortilli

Domowe sushi w tortilli
Wariant: łosoś wędzony/awokado/serek philadelphia

Tortille podgrzać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 min. Ciepłe tortille ułożyć na macie do sushi i rozłożyć na nich równomiernie ryż, pozostawiając na bokach przestrzeń.

Ryż skropić sosem i ułożyć na środku dodatki. Moje warianty:
- sałatka/mango/awokado/ sos teriyaki
- łosoś wędzony/ awokado/serek philadelphia
- łosoś wędzony/mango/awokado/sałata/sos teriyaki
- łosoś wędzony/ ogórek/serek philadephia
- łosoś wędzony/mango/ogórek/ sałata/ sos teriyaki

Zwijanie

Domowe sushi w tortilli
Zrolowana ciasno tortilla z ryżem i dodatkami

Tortille mocno zrolować za pomocą maty. Im ciaśniej tym lepiej. Pokroić za pomocą ostrego noża. Ułożyć na talerzu. Można podawać z sosem sojowym.