Sposób przygotowania:
Domowe sushi w tortilliPrzygotowanie ryżu
Ryż wypłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Zlać mleczną wodę i płukać do momentu aż woda nie będzie mleczna. Odstawić na 15 min.
Zalać wodą ok. 1-1,5 cm nad powierzchnię ryżu, zakryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min.
Zestawić z ognia i odstawić pod przykryciem na kolejne 15 min. Po tym czasie, wymieszać delikatnie łyżką drewnianą i wystudzić.
Przygotowanie sosu ryżowego
Zmieszać ocet ryżowy z cukrem oraz z solą i gotowym sosem polać wystudzony ryż. Wymieszać.
Przygotowanie składników:
Mango, awokado i ogórka obrać ze skórki. Z ogórka wyciąć nasiona ze środka.
Listki sałaty umyć, osuszyć i przerwać na pół. Wszystkie składniki pokroić w paski.
Przygotowanie tortilli
Tortille podgrzać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 min. Ciepłe tortille ułożyć na macie do sushi i rozłożyć na nich równomiernie ryż, pozostawiając na bokach przestrzeń.
Ryż skropić sosem i ułożyć na środku dodatki. Moje warianty:
- sałatka/mango/awokado/ sos teriyaki
- łosoś wędzony/ awokado/serek philadelphia
- łosoś wędzony/mango/awokado/sałata/sos teriyaki
- łosoś wędzony/ ogórek/serek philadephia
- łosoś wędzony/mango/ogórek/ sałata/ sos teriyaki
Zwijanie
Tortille mocno zrolować za pomocą maty. Im ciaśniej tym lepiej. Pokroić za pomocą ostrego noża. Ułożyć na talerzu. Można podawać z sosem sojowym.