Sposób przygotowania:
Kolorowe wariacje po japońsku.
RYŻ DO SUSHI: - 2 filiżanki ryżu do sushi, - 1/2 filiżanki wody, - 5 łyżek wina ryżowego, - 4 łyżki cukru, - 8- łyżek wina ryżowego, - 2 łyżki słodkiego japońskiego wina ryżowego, - 2 łyżki sosu sojowego koniecznie japońskiego,Sposób przyrządzenia: Ryż dokładnie płukać kilkakrotnie tak aby otrzymać czystą wodę, odstawiamy w wodzie aby namoczyć około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Do garnka wkładamy ryż, zalewamy niewielką ilość wody, winem ryżowym, wszystko mieszamy, przykrywamy i zagotowujemy na małym ogniu, tak długo aż się wchłonie woda. Garnek odkrywamy i odparowujemy ryż, mieszając dokładnie dodajemy cukier, sos sojowy tak aby wszystko się połączyło. Ryż przekładamy do miski aż do przestudzenia co chwilę mieszając tak aby nie wysechł.Ryż kolorujemy następująco: - aby stworzyć bordowe kulki do kilku łyżek gotowego ryżu dodajemy sok z buraków i dokładnie mieszamy, - tworząc żółte kulki do kilku łyżek ryży dodajemy curry i dokładnie mieszamy.Formujemy kształtne kulki i układamy kolejno, żółte na kwiatach bratka i plasterkach ogórka, bordowe na kwiatach lawendy, białe na szczypiorku i ozdabiamy krewetkami. Danie zapiera dech, podaj podczas kolacji która ma zaskoczyć, dodaj białe wino. SMACZNEGO.