Sylvia90

Sylvia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Dhokla- indyjski biszkopt z ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis rodem z odległych Indii. Przygotowywany na mące z ciecierzycy, bez jajek i skrapiany słodkim syropem z gorczycą oraz sezamem. Orientalne i niezwykłe danie. Zapraszam.

Dhokla- indyjski biszkopt z ciecierzycy

Składniki:

Dhokla- indyjski biszkopt z ciecierzycy

na ciasto

Na syrop oraz do podania

  • Na syrop:

 

  • 2 łyżeczki cukier kryształ
  • 2 łyżeczki oleju
  • 8 łyżek wody
  • 2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 3 łyżeczki nasion sezamu

 

  • Ponadto:
  • 2-3 łyżki posiekanej natki kolendry ew. pietruszki
  • szczypta nasion czarnuszki

Sposób przygotowania:

Dhokla- indyjski biszkopt z ciecierzycy

Mieszanie ciasta

Dhokla- indyjski biszkopt z ciecierzycy
Mąkę z ciecierzycy dokładnie rozprowadzany z rzadkim jogurtem naturalnym

1. Mąkę przesiewamy do miski i łączymy starannie z jogurtem tak by powstała dość gęsta masa.Odstawiamy.

Przygotowanie emulsji i mieszanie ciasta

Dhokla- indyjski biszkopt z ciecierzycy
Składniki na emulsję miksujemy blenderem by otrzymać gładką emulsję

2. Z papryczek chili usuwamy nasiona (choć ja tego nie robię) i obieramy łyżeczką imbir. W wysokim naczyniu umieszczamy papryczki chili,imbir, wodę, sok z limonek, sól oraz olej. Przy pomocy blendera miksujemy wszystko na gładką emulsję.

3. Powstałą emulsję dodajemy bezpośrednio do ciasta, wsypujemy kurkumę, cukier oraz solimy do smaku. Przesiewamy sodę oczyszczoną i energicznie mieszamy całość. Uwaga !!! po dodaniu sody ciasto momentalnie zacznie się jakby rozwarstwiać i lekko rosnąć, ponieważ soda będzie reagować z kwasowym środowiskiem emulsji. Odstawiamy ciasto na 5 minut.

Parowanie i gotowanie syropu

Dhokla- indyjski biszkopt z ciecierzycy
Gotowe ciasto umieszczamy w parowarze lub tradycyjnym garnku z wkładką do gotowania na parze

4. Po wskazanym czasie ciasto dzielimy do wysmarowanych tłuszczem foremek ceramicznych u mnie 20 cm x 20 cm. U mnie cista wystarcza na 2 takie foremki. Foremki umieszczamy w parowarze lub w garnku z wkładką do gotowania na parze. Parujemy przez 20-25 minut.

5. Przygotowujemy syrop. 2 łyżeczki oleju rozgrzewamy na patelni. Gdy olej będzie odpowiednio gorący wsypujemy gorczycę i smażymy przez 20 sekund. Od razu wsypujemy sezam i przez chwilę smażymy wszystko razem ok 1 minuty. Dodajemy cukier oraz zalewamy wodą. Syrop gotujemy przez 2-3 minuty na małym ogniu.

Sposób podania

Dhokla- indyjski biszkopt z ciecierzycy
Gotowy pacek posiada strukturę bardzo sprężystego biszkoptu tyle, że w wersji wytrawnej dlatego skrapiany jest syropem by przełamać ostrość i zbalansować smaki

Gotowy placek lekko studzimy i wyjmujemy z foremek kroimy na zgrabne kwadraty. Polewamy przygotowanym syropem i posypujemy obficie siekaną kolendrą oraz nasionami czarnuszki.