Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Diabelskie skrzydełka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie skrzydełka możemy podać jako przekąskę na dni karnawałowe, jako danie świąteczne. Smak skrzydełek rozpływa się w usta, Spróbuj przekonaj się.

Diabelskie skrzydełka

Składniki:

Diabelskie skrzydełka

 

  • 400 g skrzydełek kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 papryczki Chili
  • 60 g masła
  • 50 g whisky
  • 150 g ketchupu
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego

Sposób przygotowania:

Diabelskie skrzydełka

I

Diabelskie skrzydełka
Przygotowanie skrzydełek oraz marynaty do marynowania.

1. Czosnek obieram, papryczki oczyszczam z nasion, przekładam do blendera i blenduję. W garnku rozpuszczam masło, dodaję czosnek oraz papryczki i smażę około dwóch minut. Następnie wlewam whisky, ketchup, wodę, wsypuję sól, pieprz, cukier, mieszając gotuję pięć minut.
2. Skrzydełka myję, cienkie części mięsa usuwam, pozostałe kroję na połowę, doprawiam solą, przekładam do miski, łączę z marynatą.

II

Diabelskie skrzydełka

3. Zawartość miski przekładam do rękawa do pieczenia, spinam oba końcówki, układam na blaszce i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

III

4. Danie gotowe, podaję z frytkami i surówką.
5. Smacznego.