BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Tradycyjne klopsy mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klopsy mielone możemy przygotować praktycznie ze wszystkich rodzajów mięsa, ale najczęściej przygotowujemy je z wieprzowiny lub wieprzowo-wołowe. Moje dzisiejsze klopsy przygotowane są tradycyjnie z mielonego mięsa i dodatków cebuli i przypraw.

Tradycyjne klopsy mielone Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Tradycyjne klopsy mielone

 

  • mięso wieprzowe mielone 600 g,
  • kajzerki 2,
  • jajko 1,
  • cebula 1 duża,
  • czosnek 3 ząbki,
  • cebulka zielona 1/2 pęczka,
  • pieprz mielony do smaku,
  • odrobina majeranku,
  • przyprawa do mielonego mięsa 1 łyżeczka,
  • w razie potrzeby sól do smaku,
  • bułka tarta,
  • olej lub masło klarowne do smażenia,
  • mleko do namoczenia bułek,

Sposób przygotowania:

Tradycyjne klopsy mielone
Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy do zeszklenia cebulę z czosnkiem. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, namoczone w mleku lecz odciśnięte bułki całość mieszamy. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem oraz posiekaną cebulkę zieloną.

Po dokładnym wymieszaniu w dłoniach formujemy klopsy, obtaczamy w bułce tartej. Klopsy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego.
Tradycyjne klopsy mielone
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko , przyprawy, namoczone w mleku lecz odciśniętą
Tradycyjne klopsy mielone
Do mięsa dodajemy jajko, przyprawy wszystko mieszamy
Tradycyjne klopsy mielone
Do całości na koniec dodajemy podsmażoną cebulkę
Tradycyjne klopsy mielone
Po dokładnym wymieszaniu w dłoniach formujemy klopsy , obtaczamy w bułce tartej
Tradycyjne klopsy mielone
Klopsy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Tradycyjne klopsy mielone
Klopsy gotowe do podania