iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Skrzydełka w sosie diabelskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nazwa tych skrzydełek jest myląca, ponieważ diabelskie znaczy "diabelsko smaczne kuszące", nie w znaczeniu "diabelsko pikantne".

Skrzydełka w sosie diabelskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka w sosie diabelskim

 

  • 1 kg skrzydełek drobiowych,
  • 30 dag średnich pieczarek,
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki keczupu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
  • łyżeczka octu winnego.

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w sosie diabelskim
Skrzydełka myjemy i osuszamy. Lotki zakładamy za skrzydełka tak aby były zwinięte. Pieczarki kroimy w plastry. Musztardę mieszamy z keczupem, miodem, sosem sojowym, olejem. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz ocet winny. W marynacie moczymy skrzydełka. Odstawiamy na godzinę. W naczyniu żaroodpornym układamy pieczarki a potem skrzydełka. Wykładamy na nie resztę marynaty. Pieczemy bez przykrycia przez godzinę w temp. 160 stopni. 
Skrzydełka w sosie diabelskim
Gotowe składniki do marynaty wymieszane razem
Skrzydełka w sosie diabelskim
Gotowe umyte skrzydełka z zawiniętymi lotkami
Skrzydełka w sosie diabelskim
Gotowe plasty średnich pieczarek na talerzu
Skrzydełka w sosie diabelskim
Skrzydełka ułożone w naczyniu żaroodpornym

Tagi:

sosy