jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Dietetyczna zupa dyniowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciągle pracuję nad udosonaleniem zupy dyniowej. Dziś w wersji dietetycznej.

Dietetyczna zupa dyniowa. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dietetyczna zupa dyniowa.

 

  • 1/2 średniej dyni
  • 3 średnie marchewki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 jabłka (odmiana kwaśna)
  • sól, pieprz ziołowydo smaku
  • przyprawa do zup w płynie do smaku
  • gałka muszkatołowa - jeśli lubisz
  • 1 łyżka oliwy extra
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Dietetyczna zupa dyniowa.
Obrane marchewki zalewamy bulionem i gotujemy.Gdy będą miękkie wyjmujemy jedną do dekoracji, a do pozostałych dodajemy obrany i oczyszczony z nasion miąższ dyni pokrojony w kostkę.
Dodajemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka, oliwę i gotujemy wszystko do miękkości.

Warzywa miksujemy, doprawiamy przyprawami.

Podajemy gorącą zupę w miseczkach. Posypujemy ją natką pietruszki i dekorujemy kwiatuszkami z marchewki.
Dietetyczna zupa dyniowa.
yjmujemy 1 marchewkę, nacinamy ją po bokach i wykrawamy kwiatki do dekoracji.
Dietetyczna zupa dyniowa.
Podajemy zupę na goraco w miseczkach, udekorowaną natka pietruszki i marchewką