Sposób przygotowania:
Dietetyczne pączki z daktylami z piekarnikaETAP 1:
Daktyle moczyć we wrzątku około godziny. Odcedzić i zmiksować.
Mąkę przełożyć do miski, dodać cukier oraz drożdże instant. Wymieszać. Doprawić skórka z mandarynki.
ETAP 2:
Do wymieszanych składników dodać żółto. Następnie dodać puree dyniowego i dobrze wymieszać . Dodać olej i lekko podgrzane mleko i dobrze wyrobić ciasto. Powinno być gładkie. Ciasto przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Rozwałkować i wykroić krążki ciasta. Na które kłaść zmiksowane daktyle.
ETAP 4:
Formować pączki. Ułożyć na blasze na papierze.Odłożyć pod przykryciem na kolejne 25-30 minut aby wyrosły. Wyrośnięte pączki piec w 180 st,do ładnego zrumienienia. U mnie trwało to 20 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Odrobinkę musnąć cukrem pudrem.
*ja puree przygotowała z 150 g mrożonej dyni- dynię ugotowałam do miękkości, odparowałam płyn i zblendowałam.