SUPERPRZEPIS

Pieczone pączki z makiem

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Pieczone pączki z makiem

Dietetyczne pączki z makiem

Składniki:

Pieczone pączki z makiem

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki luksusowej
  • 100 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 20 g masła
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olejek migdałowy

  • Masa makowa:
  • 100 g mielonego maku
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżki miodu
  • garść posiekanych orzechów
  • garść jagód goji
  • garść rodzynek

  • Lukier Amaretto:
  • 1 łyżeczka likieru Amaretto
  • 1,5 łyżeczki gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Pieczone pączki z makiem
Ciasto: W misce rozrabiamy drożdże z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. W większej misce roztrzepujemy jajo z żółtkiem i solą, dodajemy roztopione masło, kilka kropel olejku oraz przesianą mąkę i zaczyn. Mieszamy łyżką do połączenia się składników, następnie zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (czyli podwojenia objętości). Ciasto dzielimy na 8 porcji, każdą wałkujemy, nakładamy 1 łyżkę masy makowej i formujemy na kształt pączka.



Masa makowa: Do rondelka wlewamy mleko, Amaretto i cynamon. Jagody sparzamy wrzątkiem i (odcedzone) dodajemy do mleka. Następnie dodajemy mak, posiekane orzechy i rodzynki - mieszamy i chwilę gotujemy. Odstawiamy masę do ostygnięcia i na koniec dodajemy miód - ilość zależy od upodobań :) Gotowe pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ciepłym mlekiem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w 170 stopniach C około 15 minut.



Lukier Amaretto: Składniki wymieszać na jednolitą masę. Gotową masą polać pączki i od razu posypywać posypką, ponieważ szybko zastyga!