Sposób przygotowania:
Pieczone pączki z makiem
Ciasto: W misce rozrabiamy drożdże z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. W większej misce roztrzepujemy jajo z żółtkiem i solą, dodajemy roztopione masło, kilka kropel olejku oraz przesianą mąkę i zaczyn. Mieszamy łyżką do połączenia się składników, następnie zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (czyli podwojenia objętości). Ciasto dzielimy na 8 porcji, każdą wałkujemy, nakładamy 1 łyżkę masy makowej i formujemy na kształt pączka.
Masa makowa: Do rondelka wlewamy mleko, Amaretto i cynamon. Jagody sparzamy wrzątkiem i (odcedzone) dodajemy do mleka. Następnie dodajemy mak, posiekane orzechy i rodzynki - mieszamy i chwilę gotujemy. Odstawiamy masę do ostygnięcia i na koniec dodajemy miód - ilość zależy od upodobań :) Gotowe pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ciepłym mlekiem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w 170 stopniach C około 15 minut.
Lukier Amaretto: Składniki wymieszać na jednolitą masę. Gotową masą polać pączki i od razu posypywać posypką, ponieważ szybko zastyga!
Masa makowa: Do rondelka wlewamy mleko, Amaretto i cynamon. Jagody sparzamy wrzątkiem i (odcedzone) dodajemy do mleka. Następnie dodajemy mak, posiekane orzechy i rodzynki - mieszamy i chwilę gotujemy. Odstawiamy masę do ostygnięcia i na koniec dodajemy miód - ilość zależy od upodobań :) Gotowe pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ciepłym mlekiem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w 170 stopniach C około 15 minut.
Lukier Amaretto: Składniki wymieszać na jednolitą masę. Gotową masą polać pączki i od razu posypywać posypką, ponieważ szybko zastyga!