SUPERPRZEPIS

Jarmużowo - dyniowe bułki

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Jarmużowo -  dyniowe bułki Więcej zdjęć (3)

Osobiście uwielbiam domowe pieczywo, dlatego często je przygotowuję. Te sezonowe bułeczki nie tylko pysznie smakują, ale też fajnie wyglądają w przekroju!

Składniki:

Jarmużowo - dyniowe bułki

SKŁADNIKI

  • 300 gram mąki chlebowej (plus na podsypanie),
  • 200 gram mąki żytniej razowej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 i ¾ szklanki wody,
  • 5 dag drożdży,
  • 300 gram jarmużu,
  • 120 gram gęstego puree z dyni,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka cukru
  • Dodatkowo:
  • Sezam do posypania,
  • Jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Jarmużowo - dyniowe bułki

ETAP 1

Jarmużowo -  dyniowe bułki
Przed gotowaniem jarmuż przepłukujemy

Jarmuż przepłukujemy. Następnie obgotowujemy go w lekko osolonej wodzie. Gdy stanie się miękki wyjmujemy go, studzimy i dokładnie odsączamy z wody (delikatnie wyciskamy tę wodę). Tak przygotowany drobno kroimy.

ETAP 2

Jarmużowo -  dyniowe bułki
Rozczyn dodajemy do przygotowanych składników

Wodę delikatnie podgrzewamy. W letniej rozpuszczamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki chlebowej. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę chlebową, żytnią, sól i olej. Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto około 10 minut.

ETAP 3

Jarmużowo -  dyniowe bułki
Jarmuż i dynie dodajemy kolejno do przygotowanych połówek ciast

Po tym czasie dzielimy je na połowę. Do pierwszej połowy dokładamy jarmuż, a do drugiej kurkumę i dynię.

ETAP 4

Jarmużowo -  dyniowe bułki
Ciasta pozostawiamy na około 1 godzinę by wyrosły

Obie części ciasta zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru zielonego i żółtego. Gotowe ciasta przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 5

Jarmużowo -  dyniowe bułki
Oba ciasta wałkujemy

Po wyrośnięciu ciasto jarmużowe i dyniowe wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąty tej samej wielkości, o grubości około 1 cm.

ETAP 6

Jarmużowo -  dyniowe bułki
Uformowane pieczywo smarujemy jakiem i posypujemy sezamem

W dalszej kolejności ciasta nakładamy na siebie i zwijamy roladę. Otrzymaną roladę kroimy pod skosem na około 8-10 części. Powstałe zakręcone bułeczki przekładamy na blaszkę. Ich wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut w 180°C do zrumienienia.
Gotowe studzimy i zajadamy.