Sposób przygotowania:
Jarmużowo - dyniowe bułkiETAP 1
Jarmuż przepłukujemy. Następnie obgotowujemy go w lekko osolonej wodzie. Gdy stanie się miękki wyjmujemy go, studzimy i dokładnie odsączamy z wody (delikatnie wyciskamy tę wodę). Tak przygotowany drobno kroimy.
ETAP 2
Wodę delikatnie podgrzewamy. W letniej rozpuszczamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki chlebowej. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę chlebową, żytnią, sól i olej. Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto około 10 minut.
ETAP 3
Po tym czasie dzielimy je na połowę. Do pierwszej połowy dokładamy jarmuż, a do drugiej kurkumę i dynię.
ETAP 4
Obie części ciasta zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru zielonego i żółtego. Gotowe ciasta przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 5
Po wyrośnięciu ciasto jarmużowe i dyniowe wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąty tej samej wielkości, o grubości około 1 cm.
ETAP 6
W dalszej kolejności ciasta nakładamy na siebie i zwijamy roladę. Otrzymaną roladę kroimy pod skosem na około 8-10 części. Powstałe zakręcone bułeczki przekładamy na blaszkę. Ich wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut w 180°C do zrumienienia.
Gotowe studzimy i zajadamy.
misia5
Magdalena88
xampir
biedroneczki
Czekoladka 2
ciasteczka