Sposób przygotowania:
Karnawałowe pączki
W podgrzanym mleku rozprowadzić drożdże , łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Rozczyn wymieszać, posypać odrobiną mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać żółtka utarte z cukrem i solą, białka ubite na pianę, wyrośnięty rozczyn i po wstępnym zarobieniu ciasta-roztopiony tłuszcz. Dalej wyrabiać, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Przykryte ściereczką ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Z ciasta uformować wałek, pokroić na 25 kawałków. Na rozwałkowane lub rozpłaszczone palcami kawałki ciasta nałożyć marmoladę, uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia. Ja z części ciasta formowałam oponki z dziurką aby uzyskać kształt okularów :) Polecam też wersję dla dietetyków: Pączki dietetyczne można uzyskać przez obgotowanie ich w wodzie. Wyrośnięte pączki wrzucić do wrzącej wody, wyjąć niezwłocznie po wypłynięciu na wierzch. Po osączeniu smażyć na gorącym tłuszczu. Przy tym sposobie wykonania stosuje się niewielką ilość tłuszczu do smażenia (ok 25 dag)