WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1764]

Dietetyczne pulpety w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dietetyczne pulpety z chudego schabu wieprzowego ugotowane w sosie warzywnym. Idealne na lekki obiad.

Dietetyczne pulpety w sosie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dietetyczne pulpety w sosie

 

  • 500 g schabu wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 0,5 cebuli
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń i trochę natki
  • 1 korzeń pasternaku
  • Biała część pora
  • Ok. 300 g cukinii
  • Koperek
  • Listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól, pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Dietetyczne pulpety w sosie

ETAP 1:

Schab obkroić z tłuszczu i błonek. Zmielić w maszynce do mięsa.

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać do mięsa. Dodać jajko, zimną wodę, pieprz ziołowy, sól i pieprz do smaku. Wyrobić na jednolitą masę mięsną i uformować pulpety.

Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Zalać wodą. Dodać koperek, natkę, majeranek, listek i ziele angielskie. Zagotować.

Gdy warzywa będą miękkie wyjąć listek i ziele angielskie a resztę zblendować. Do gorącego sosu włożyć pulpety i gotować ok 30 minut. Podawać na gorąco np z ziemniakami.

Dietetyczne pulpety w sosie
Pulpety wieprzowe po ugotowaniu w sosie warzywnym
Dietetyczne pulpety w sosie
Zblendowane na sos ugotowane warzywa z wywarem
Dietetyczne pulpety w sosie
Uformowane pulpety wieprzowe odłożone na talerz
Dietetyczne pulpety w sosie
Wyrobiona w misce masa mięsna na pulpety
Dietetyczne pulpety w sosie
Pokrojone warzywa i zioła zalane wodą