ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Udka kurczaka w musztardzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka kurczaka w musztardzie z cebulą, czosnkiem są bardzo soczyste, kruche, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno.

Udka kurczaka w musztardzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Udka kurczaka w musztardzie

 

  • udka kurczaka 2 sztuki duże,
  • musztarda 2 łyżki,
  • papryka słodka 1 łyżka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • kucharek 1 łyżka,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • cebula 3 sztuki,
  • ząbki czosnku 6 sztuk,
  • woda 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka w musztardzie
Duże udka kurczaka przeciąć na dwie części: pałka i podudzie, odciąć kuperek, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.

W misce wymieszać musztardę z piwem, miodem z papryką, kucharkiem, pieprzem mielonym i zostawić w lodówce na całą noc.

W garnku rozgrzać olej rzepakowy, porcje udek obtoczyć w mące pszennej i kłaść na tłuszcz.

Smażyć na rumiano z każdej strony razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, na koniec obrócić porcje i bez przykrycia smażyć z 5 minut.
Udka kurczaka w musztardzie
Najlepiej marynować całą noc w lodówce.