Sposób przygotowania:
Nóżki z kurczaka w warzywach z ziemniakami dijon
1. Duża patelnię spryskałam olejem do smażenia i rozgrzałam.
2. Nóżki poprzekrawałam, posoliłam i wrzuciłam na patelnie, obsmażając mięso ze wszystkich stron. Przełożyłam na talerz obok. Patelnie umyłam.
3. Marchew obrałam i pokroiłam w kostkę, pieczarki oczyściłam i podzieliłam na ćwiartki, a cebule posiekałam. seler naciowy pokroiłam na 2 cm plasterki, a chili i drobniutką kosteczkę.
4. Ponownie spryskałam olejem patelnię i ją rozgrzałam. Wrzuciłam cebulę, a po chwili marchew, pieczarki i seler. Smażyłam 6-8 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Dodałam pokrojone pomidory, chili, koncentrat pomidorowy i bulion. zagotowałam i dodałam podpieczonego wcześniej kurczaka. Dusiłam na małym ogniu 40-60 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec okryłam pokrywkę i odparowałam nadmiar płynu na dużym ogniu przez ok 5 minut.
5. W tym czasie ugotowałam ziemniaki, odcedziłam i gorące rozgniotłam razem z masłem i musztardą na purre. Doprawiłam solą i wymieszałam.
6. Kurczaka podałam z ziemniaczkami i surówką.
2. Nóżki poprzekrawałam, posoliłam i wrzuciłam na patelnie, obsmażając mięso ze wszystkich stron. Przełożyłam na talerz obok. Patelnie umyłam.
3. Marchew obrałam i pokroiłam w kostkę, pieczarki oczyściłam i podzieliłam na ćwiartki, a cebule posiekałam. seler naciowy pokroiłam na 2 cm plasterki, a chili i drobniutką kosteczkę.
4. Ponownie spryskałam olejem patelnię i ją rozgrzałam. Wrzuciłam cebulę, a po chwili marchew, pieczarki i seler. Smażyłam 6-8 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Dodałam pokrojone pomidory, chili, koncentrat pomidorowy i bulion. zagotowałam i dodałam podpieczonego wcześniej kurczaka. Dusiłam na małym ogniu 40-60 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec okryłam pokrywkę i odparowałam nadmiar płynu na dużym ogniu przez ok 5 minut.
5. W tym czasie ugotowałam ziemniaki, odcedziłam i gorące rozgniotłam razem z masłem i musztardą na purre. Doprawiłam solą i wymieszałam.
6. Kurczaka podałam z ziemniaczkami i surówką.