monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Schabowy strogonow

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na wariację na temat klasycznego strogonowa. Moja wersja jest z mięsem ze schabu, wykonanie prostsze i tańsze a równie smaczne. Zapraszam:)

Schabowy strogonow

Składniki:

Schabowy strogonow

 

  • 600 g schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 litr bulionu
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chili pieprz cayenne
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Schabowy strogonow
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w średnią grubości kostkę. 

Dużą patelnię dobrze rozgrzać, dodać 2 łyżki oleju i wrzucić mięso. Smażyć około 6-7 minut. Wyjąć łyżka cedzakową do rondla.

Na patelnię w razie konieczności wlać jeszcze olej i dodać pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć aż się zrumieni. Pieczarki pokroić na ósemki. Dodać do cebuli i smażyć kolejne 4 minuty. Paprykę pokroić w duża kostkę i połączyć z resztą składników na patelni. Całość smażyć jeszcze 4- 5 minut. 

Następnie wszystko przełożyć do mięsa, wlać bulion, przecier oraz przyprawy. Zmniejszyć odrobinę ogień i dusić całość około 25-30 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia mąkę wymieszać z odrobiną wody.

Dodać do garnka, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dokończyć duszenie. 

Smacznego.