SUPERPRZEPIS

Chleb twarogowy na zakwasie

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Chleb twarogowy na zakwasie

Bardzo smaczny i bardzo długo świeży chleb z jasnej, mieszanej mąki z dodatkiem mleka w proszku, mielonego twarogu i łamanego żyta. Upiekłam go na podstawie przepisu J. Hamelmana.

Składniki:

Chleb twarogowy na zakwasie

 

  • ZACZYN:
  • mąka żytnia typ 720 - 180 g
  • woda – 145 g
  • aktywny zakwas żytni - 10 g

 

  • NAMOCZONE ZIARNO:
  • łamane ziarno żyta – 180 g
  • zimna woda – 230 g

 

  • CIASTO:
  • mąka pszenna typ 650 - 550 g
  • twaróg trzykrotnie mielony – 140 g
  • mleko w proszku – 30 g
  • woda – 260 g
  • sól – 1,5 łyżeczki
  • drożdże instant – 5 g
  • zakwas – 335 g
  • namoczone ziarno – 410 g

Sposób przygotowania:

Chleb twarogowy na zakwasie

ETAP 1:

Chleb twarogowy na zakwasie
Zaczyn należy przygotować 14-16 godzin przed pieczeniem.

Składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 14-16 godzin.

ETAP 2:

Chleb twarogowy na zakwasie
Łamane ziarno żyta też należy wcześniej namoczyć.

W tym samym czasie łamane ziarno żyta zalać zimną wodą, a miskę nakryć folią.

ETAP 3:

Chleb twarogowy na zakwasie
Zaczyn, namoczone ziarno i pozostałe składniki wyrobić.

Wszystkie składniki ciasta, zaczyn i namoczone ziarna wymieszać na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Następnie zwiększyć obroty miksera i wyrabiać 3-4 minuty. Ciasto odstawić na około 1 godzinę.

ETAP 4:

Chleb twarogowy na zakwasie
Ciasto w keksówkach w czasie wyrastania.

Przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych mąką keksówek o wymiarach 23x13 cm. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte chleby naciąć ostrym nożem.

Piec w nagrzanym do 240°C piekarnika przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 230°C i piec jeszcze 25 minut.

Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną i odstawić do wystygnięcia.


Tagi:

pieczywo chleb