Sposób przygotowania:
Chleb twarogowy na zakwasieETAP 1:
Składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 14-16 godzin.
ETAP 2:
W tym samym czasie łamane ziarno żyta zalać zimną wodą, a miskę nakryć folią.
ETAP 3:
Wszystkie składniki ciasta, zaczyn i namoczone ziarna wymieszać na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Następnie zwiększyć obroty miksera i wyrabiać 3-4 minuty. Ciasto odstawić na około 1 godzinę.
ETAP 4:
Przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych mąką keksówek o wymiarach 23x13 cm. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte chleby naciąć ostrym nożem.
Piec w nagrzanym do 240°C piekarnika przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 230°C i piec jeszcze 25 minut.
Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną i odstawić do wystygnięcia.