Sposób przygotowania:
Owsianka z piekarnika ze śliwkami i cynamonemWykonanie masy owsiankowej:
Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy miód, wlewamy mleko i lekko roztrzepujemy. Następnie wsypujemy płatki, rodzynki i orzechy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny do napęcznienia.
Do pieczenia:
Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Następnie przekładamy masę owsiankową. Wyrównujemy.
Do pieczenia:
Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i przekrawamy na pół. Następnie układamy na masie owsiankowej skórką do spodu i oprószamy cynamonem według uznania.
Pieczenie:
Owsiankę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Owsianka powinna być ładnie zrumieniona, a śliwki mięciutkie.
Podanie i rady:
Gotową owsiankę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Użyłam formy o średnicy 25 cm. Można użyć mniejszej wtedy owsianka będzie wyższa.
Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Użyłam płatków błyskawicznych.