kakusia290

kakusia290

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Dip Jaś

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Do zjedzenia przed telewizorem. Polecam.

Dip Jaś

Składniki:

Dip Jaś

 

  • 410 g fasoli jaś z puszki, opłukanej i odsączonej
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka kropli sosu tabasco
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • bazylia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Dip Jaś
Fasolę jaś, jogurt, czosnek, przecier pomidorowy, sos tabasco i sok z cytryny rozetrzeć na pure'e w mikserze. Jeden listek bazylii pozostawić do dekoracji, a resztę rozetrzeć na gładką masę z pozostałymi składnikami. Kilka razy zgarnąć w dół masę która przywarła do ścian miksera. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i przyozdobić listkiem bazylii. Przykryć i pozostawić do schłodzenia a w tym czasie przygotować warzywa.

Z czym podawać?
*młode marchewki
*miniaturowe kolby kukurydzy
*papryka pokrojona w paski
*łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki
*paluszki sezamowe

Tagi:

sosy dip sosy