Sposób przygotowania:
Dla mojego Smoka od gotującego Konika.
Danie główne:
1) Piersi z kurczaka pokroić w kostkę (nie za dużą).
2) Kawałki piersi wymieszać z sosem sojowym, solą, pieprzem, curry oraz ze słodką papryką.
3) 5 grzybów MUN namoczyć w gorącej wodzie. Gdy znacznie zwiększą swoją objętość odcedzić i pokroić w paseczki.
4) W woku rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka – usmażyć na złoty kolor.
5) Wyjąć kurczaka na talerz, do woka wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i świeży imbir.
6) Następnie dodać pokrojoną w słupki marchewkę, grzyby MUN, pędy bambusa, mini-kolby kukurydzy oraz kiełki soi i wszystko razem krótko smażyć na mocnym ogniu, po ok.3 minutach dolać pół szklanki wody, zmniejszyć ogień i dusić warzywa pod przykryciem do miękkości.
7) Fixy do potraw chińskich wymieszać z ok. 0,5 litra wody i wlać do składników znajdujących się w patelni. Zamieszać i gotować jeszcze przez ok. 15 minut aż sos zgęstnieje. Następnie sprawdzić smak i ewentualnie doprawić i wyłączyć gaz.
8) Makaron ryżowy przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 9) Wyłożyć wszystko na talerze zaczynając od porcji makaronu, a następnie przygotowanej chińszczyzny.
10) Jako dodatek do tego dania można przygotować wegetariańskie sajgonki, a o to przepis:
1. 5 grzybów MUN (namoczonych wcześniej w gorącej wodzie) pokrojonych w drobną kosteczkę wymieszać ze startą marchewką oraz posiekaną drobno kapustą pekińską. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu sojowego.
2. 50 g makaronu chińskiego, przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu (zalać makaron wrzątkiem, odczekać 3 minuty, odcedzić) posiekać na mniejsze niteczki i dodać do warzyw.
3. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić jeszcze.
4. Przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu placki papieru ryżowego. Na każdym placku ułożyć porcję farszu i zwijać w rulonik składając brzegi do środka.
5. Na rozgrzany olej w rondelku bądź frytkownicy kłaść sajgonki. Smażyć na złoty kolor, a następnie odsączyć na papierowym ręczniku
6. Ułożyć po 3 sajgonki na talerzu z daniem głównym i zajadać się ze smakiem! :)
1) Piersi z kurczaka pokroić w kostkę (nie za dużą).
2) Kawałki piersi wymieszać z sosem sojowym, solą, pieprzem, curry oraz ze słodką papryką.
3) 5 grzybów MUN namoczyć w gorącej wodzie. Gdy znacznie zwiększą swoją objętość odcedzić i pokroić w paseczki.
4) W woku rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka – usmażyć na złoty kolor.
5) Wyjąć kurczaka na talerz, do woka wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i świeży imbir.
6) Następnie dodać pokrojoną w słupki marchewkę, grzyby MUN, pędy bambusa, mini-kolby kukurydzy oraz kiełki soi i wszystko razem krótko smażyć na mocnym ogniu, po ok.3 minutach dolać pół szklanki wody, zmniejszyć ogień i dusić warzywa pod przykryciem do miękkości.
7) Fixy do potraw chińskich wymieszać z ok. 0,5 litra wody i wlać do składników znajdujących się w patelni. Zamieszać i gotować jeszcze przez ok. 15 minut aż sos zgęstnieje. Następnie sprawdzić smak i ewentualnie doprawić i wyłączyć gaz.
8) Makaron ryżowy przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 9) Wyłożyć wszystko na talerze zaczynając od porcji makaronu, a następnie przygotowanej chińszczyzny.
10) Jako dodatek do tego dania można przygotować wegetariańskie sajgonki, a o to przepis:
1. 5 grzybów MUN (namoczonych wcześniej w gorącej wodzie) pokrojonych w drobną kosteczkę wymieszać ze startą marchewką oraz posiekaną drobno kapustą pekińską. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu sojowego.
2. 50 g makaronu chińskiego, przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu (zalać makaron wrzątkiem, odczekać 3 minuty, odcedzić) posiekać na mniejsze niteczki i dodać do warzyw.
3. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić jeszcze.
4. Przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu placki papieru ryżowego. Na każdym placku ułożyć porcję farszu i zwijać w rulonik składając brzegi do środka.
5. Na rozgrzany olej w rondelku bądź frytkownicy kłaść sajgonki. Smażyć na złoty kolor, a następnie odsączyć na papierowym ręczniku
6. Ułożyć po 3 sajgonki na talerzu z daniem głównym i zajadać się ze smakiem! :)
IkaJ
góralka