agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Dobry domowy makaron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najlepszy do rosołu jest domowy makaron. Prosty i szybki w przygotowaniu. Tu w przygotowaniach pomagała córa, która miała ogromną radość z układania każdego z osobna obok siebie:)

Dobry domowy makaron Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dobry domowy makaron

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Dobry domowy makaron
Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, dodać sól, żółtka oraz wbić jedno całe jajko. Dodać oliwę i zacząć zagniatać podlewając letnią wodą. Ugniatać, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Podzielić na pół i rozwałkować na cienki placek, lub tak jak ja , jeśli mamy, użyć maszynkę do makaronu. Jeżeli rozwałkowujemy sami - cienki placek podsypać mąką , zwinąć w luźny rulon i kroić. Rozwinąć i rozłożyć do przeschnięcia, lub gotować na bieżąco w lekko osolonej wodzie. Smacznego:)
Dobry domowy makaron
w maszynce lub ręcznie rozwałkować cienko ciasto
Dobry domowy makaron
pokroić podsypać mąką i zostawić do przeschnięcia, ukłądac w gniazdka

Tagi:

jajko jajka