Sposób przygotowania:
Domek z piernika1
Przygotowanie ciasta: w rondelku rozpuścić miód, cukry, margarynę, kakao i przyprawę. Ostudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki na ciasto, wlać roztopiony miód i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 2-3 dni. Ciasto rozwałkować i wykrawać poszczególne części domku. W miejsce okienek wsypać rozkruszone landrynki. Piec ok 7-10 min w 180 st. Wymiary domku: Front i tył: 10x15cm, ścianki boczne 10x7cm, dach 11x11cm, podstawa domku: 15x21cm.
2
Jajka sparzyć. Do białek dodać przesiany cukier puder, ucierać aż otrzymamy gładki, gęsty lukier. Na początku dekorujemy ścianki domku, lukrując i posypując cukierkami wg uznania. Wyschnięte ścianki "kleimy" sporą ilością lukru. Gdy ścianki stabilnie stoją, mocujemy dach. Domek odstawiamy do wyschnięcia. Czekoladę rozpuszczamy malujemy dach i posypujemy czerwonymi posypkami, następnie lukrem wykańczamy domek i otoczenie domku. Można posypać cukrem pudrem.
karola25
joana30
Dziękuję :)