SUPERPRZEPIS

Domek z piernika

  • 2
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Domek z piernika

Cudowna i pachnąca ozdoba świątecznego stołu, którą będą zachwycone zwłaszcza dzieci. Wymaga trochę pracy ale efekt jest wart poświęcenia.

Składniki:

Domek z piernika

Ciasto na piernik:

  • 900g mąki pszennej +do podsypywania
  • 400g miodu
  • 250g margaryny
  • 120g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania przyprawy korzennej
  • 1 łyżka kakao

Lukier królewski

  • 2 białka
  • ok 4-4,5 szkl cukru pudru

Dekoracja

  • pół tabl. mlecznej czekolady
  • kolorowe posypki cukrowe
  • kilka landrynek na okienka

Sposób przygotowania:

Domek z piernika

1

Domek z piernika
Z ciasta wykrawać ścianki domku i piec w piekarniku, ostudzić.

Przygotowanie ciasta: w rondelku rozpuścić miód, cukry, margarynę, kakao i przyprawę. Ostudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki na ciasto, wlać roztopiony miód i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 2-3 dni. Ciasto rozwałkować i wykrawać poszczególne części domku. W miejsce okienek wsypać rozkruszone landrynki. Piec ok 7-10 min w 180 st. Wymiary domku: Front i tył: 10x15cm, ścianki boczne 10x7cm, dach 11x11cm, podstawa domku: 15x21cm.

2

Domek z piernika
Ścianki domku mocujemy za pomocą dużej ilości lukru, odstawiamy do wyschnięcia

Jajka sparzyć. Do białek dodać przesiany cukier puder, ucierać aż otrzymamy gładki, gęsty lukier. Na początku dekorujemy ścianki domku, lukrując i posypując cukierkami wg uznania. Wyschnięte ścianki "kleimy" sporą ilością lukru. Gdy ścianki stabilnie stoją, mocujemy dach. Domek odstawiamy do wyschnięcia. Czekoladę rozpuszczamy malujemy dach i posypujemy czerwonymi posypkami, następnie lukrem wykańczamy domek i otoczenie domku. Można posypać cukrem pudrem.