Sposób przygotowania:
Chatka z piernika.
Wymiary domku: - dach - prostokąt 22,5 x 11,5 cm - ściana z drzwiami - prostokąt 20 x 10,5 cm, w tym drzwi 6,5 x 4,5 - ściana boczna szczytowa - u podstawy prostokąt 10 x 14 cm, na szczycie trójkąt o ramionach 11,11 i podstawie 14 cm Do rondelka wkładam margarynę, cukier, miód. Podgrzewam, do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu. Zdejmuje z ognia, studzę. Do miski wsypuję mąkę, sodę, przyprawy, mieszam. Dodaję przestudzoną miksturę maślano-cukrową. Miksuję na gładką masę. Masę piernikową wałkuję na grubość 4 mm. Wycinam ściany domu i dach z przygotowanych szablonów. Robię otwory na okna i drzwi, nasypuję do nich pokruszone landrynki (z czubkiem). Piekę w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Ciastka zdejmuję z blachy po całkowitym ostudzeniu, aby masa cukierkowa ładnie się odkleiła, następnie przekładam na kratkę, do wystudzenia.Dekoracja lukrem: Z papieru do pieczenia (lub woreczka strunowego) wykonuję rożek, odcinam końcówkę (powinna być bardzo mała) i dekoruję nim chatkę. Sklejam ścianki domku gęstym lukrem z białka. Nie jest to proste, najtrudniejszą czynnością jest przyklejenie dachu, gdyż grozi to zniszczeniem domku, swój domek uratowałam nitką, którą obwiązałam dookoła chatkę, a po dobie, usunęłam nitki.