reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowa bulionetka - idealny dodatek do zup

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Idealne rozwiązanie dla tych co muszą szybko przygotować zupę, a nie chcą używać rosołków 1,5 lub 2 łyżki wystarcza na

Domowa bulionetka - idealny dodatek do zup

Składniki:

Domowa bulionetka - idealny dodatek do zup

 

  • por- miałam około 160 g razem z zieloną częścią

 

  • 400g warzyw mieszanych ( 3 małe marchewki, pietruszka, 1/2 średniego selera)

 

  • 100g soli ( można dodać 80g )

 

 

  • 2,5- 3 cm imbiru ( cienki kawałek)

 

 

 

  • 3 łyżki maggi

Sposób przygotowania:

Domowa bulionetka - idealny dodatek do zup
Obrany imbir, czosnek, połowa soli i pokruszone liście laurowe z zielem angielskim rozdrabniamy blenderem na papkę. Warzywa obieramy, ścieramy na małych oczkach, zasypujemy pozostałą solą i odstawiamy, aż puszczą sok. Następnie dodajemy papkę z przypraw plus maggi i dusimy do miękkości około 30 minut. Studzimy. Całość miksujemy na papkę, dzielimy na mniejsze porcję i wkładamy do zamrażarki. Taka ilość soli nie pozwala zamrozić i kiedy potrzebujemy możemy nabierać potrzebną ilość łyżką. Jak na razie na 2 litry wody dodawałam 1,5 łyżkę papki warzywnej lub 2 przy dodaniu do zupy ziemniaków