Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Oszczędnościowy wywar ,,bulionowy,,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Często znajomi pytają mnie o to skąd u licha biorę ten ,, bulion " który wymieniam w składnikach w przepisach .

Oszczędnościowy wywar ,,bulionowy,, Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oszczędnościowy wywar ,,bulionowy,,

 

  • kostki, skóra, ścięgna, tłuszcz i chrząstki wyluzowane z udka kurczaka( tu nawet z połowy bo udo było duże)
  • 1 marchew
  • natka pietruszki ( kilka gałązek ) lub 1/2 małej pietruszki
  • 2 listki lubczyku świeże lub suszone ( opcjonalnie)
  • kawałek selera ( wielkości połowy marchewki)
  • 1 cebula
  • kawałek zielonej części pora
  • 1 mały liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 2 ziarna pieprzu ziarnistego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżki masła lub 1/2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Oszczędnościowy wywar ,,bulionowy,,
Umyte i osuszone kawałki od kurczaka włożyć do dobrze nagrzanego garnka z grubym dnem ( taki w którym można smażyć ) i obsmażyć na początku na wytapiającym się tłuszczu drobiowym . Gdy zacznie się rumienić dodać masło lub olej . Cebulę obrać i drobno posiekać, por pokroić w paseczki - dodać do smażenia. Marchew , seler i pietruszkę o ile jest w korzeniu obrać umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach .Dorzucić do garnka i dalej smażyć mieszając . Wrzucić przyprawy i gałązki pietruszki o ile pietruszka nie była w korzeniu . Smażyć aż warzywa zmiękną. Zalać wodą . Lekko osolić. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować pilnując by się nie wygotowało ( uzupełniać wrzącą wodą ).Po godzinie wyłączyć gaz. Usunąć kości i inne części od kurczaka , przyprawy , natkę pietruszki. Z pozostałym wywarem możemy postąpić w dwojaki sposób: 1)- przecedzić przez gęste sito -wystudzić - zamrozić i używać jako bazy bulionowej ( odcedzone warzywa można użyć po dodaniu np. podsmażonych pieczarek jako farszu do naleśników lub krokietów). 2)- zamrozić razem z warzywami i użyć jako bazę na gęste zupy . Podpowiadam , że do wygotowania takiego wywaru można użyć lekko zwiędnięte warzywa ( zalewam je wcześniej wodą na 2 godziny by potem łatwiej sie obierały i ucierały czy kroiły). Jeśli nie przecedzamy wywaru to można na nim zrobić błyskawiczną zupę zasypując kaszką manną i doprawiając do smaku . * na prawdę wystarczą gołe kości - całe chude mięso wycięłam i użyłam do pilawu - została tylko skóra , którą przy luzowaniu mięsa odchyliłam , kawałek tłuszczu który z reguły jest doczepiony do udka , no i wszystkie chrząstki zaczepione na kościach.
Oszczędnościowy wywar ,,bulionowy,,
Składniki na wywar- warzywa - kostka ze skórą i chrzastkami
Oszczędnościowy wywar ,,bulionowy,,
Wszystkie składniki dobrze podsmażyc na minimalej ilosci tłuszczu
Oszczędnościowy wywar ,,bulionowy,,
Zalać wodą i dusic na bardzo małym gazie
Oszczędnościowy wywar ,,bulionowy,,
Kość i przyprawy usunąć- wywar albo zostawić z warzywami albo przecedzić