kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Domowa chałwa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną chałwę. Domowa chałwa ma same zdrowe składniki i potrzebujemy niewiele czasu na jej przygotowanie. Polecam jako słodką przekąskę na deser lub podwieczorek.

Domowa chałwa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowa chałwa

 

  • 5 łyżek sezamu
  • 5 łyżek siemienia lnianego złotego
  • 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Domowa chałwa
Do kielicha blendera wsypujemy siemię oraz sezam i miksujemy na proszek.
Zawartość blendera przesypujemy do miski i dokładamy miód, mieszamy.
Wygniatamy do momentu aż zacznie się kleić. Masę formujemy w dowolny kształt i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do momentu, aż masa stwardnieje.
Domowa chałwa
Siemię lniane i sezam przesypujemy do kielicha blendera.
Domowa chałwa
Zmiksowane ziarenka przesypujemy na talerz i dodajemy miód.
Domowa chałwa
Wygniecioną masę chałwową formujemy i zawijamy w folię aluminiową.

Tagi:

deser chałwa