Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Panierowane polędwiczki drobiowe z orzechową nutą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moją propozycją są pyszne, soczyste polędwiczki z delikatną nutą orzeszków ziemnych. Naprawdę smakują przepysznie! Czasami jeden lub dwa składniki mogą całkowicie odmienić smak potrawy.

Panierowane polędwiczki drobiowe z orzechową nutą

Składniki:

Panierowane polędwiczki drobiowe z orzechową nutą

 

  • 400g polędwiczek z piersi kurczaka

Marynata:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka suszonego koperku (lub ulubionych ziół)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Panierka:

Ponadto:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Panierowane polędwiczki drobiowe z orzechową nutą

Marynata:

Panierowane polędwiczki drobiowe z orzechową nutą
Do marynaty zamiast koperku można użyć ulubionych ziół.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Marynowanie:

Panierowane polędwiczki drobiowe z orzechową nutą
Polędwiczki najlepiej marynować przez całą noc.

Polędwiczki umyć, osuszyć, a następnie dokładnie pokryć przygotowaną marynatą.
Mięso wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Panierowanie:

Panierowane polędwiczki drobiowe z orzechową nutą
Orzeszki w panierce powinny być prażone i bez różnicy czy solone, czy też nie. Można użyć mąki z orzeszków ziemnych.

Zamarynowane polędwiczki delikatnie strzepać z nadmiaru marynaty i kolejno obtoczyć w mące, rozmieszanym z mlekiem jajku i na końcu w bułce tartej wymieszanej z orzeszkami ziemnymi.

Smażenie:

Panierowane polędwiczki drobiowe z orzechową nutą
Polędwiczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Kotleciki smażyć na uprzednio rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą zarumienione.