Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1047]

Kurczak z patelni z suszoną żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany kurczak może być nie tylko ekspresową propozycją na świąteczny obiad, ale również idealnie sprawdzi się w dowolny dzień roku. Udka smakują naprawdę rewelacyjnie, są miękkie i delikatne.

Kurczak z patelni z suszoną żurawiną

Składniki:

Kurczak z patelni z suszoną żurawiną

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Dodatkowo:

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Kurczak z patelni z suszoną żurawiną

Przygotowanie udek:

Kurczak z patelni z suszoną żurawiną
Udka można też doprawić zgodnie z własnym smakiem.

Umyte i osuszone udka z kurczaka porządnie natrzeć przyprawami, a następnie obsmażyć na rozgrzanym maśle.

Całość:

Kurczak z patelni z suszoną żurawiną
Udka z żurawiną należy dusić do miękkości mięsa.

Do udek należy wlać około 200 ml wody/bulionu oraz dodać żurawinę, ziele angielskie i liście laurowe.

Całość przykryć i dusić przez mniej więcej 50 minut, aż mięso będzie miękkie.

W razie potrzeby kurczaka podlewać pozostałą wodą/bulionem.

Tagi:

danie kurczak