Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Zapiekana ciabatta z serem i kremem z pi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna chrupiąca ciabatta z kremem z pieczonej papryki

Zapiekana ciabatta z serem i kremem z pi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekana ciabatta z serem i kremem z pi

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana ciabatta z serem i kremem z pi
Paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do chwili, aż skórka zacznie ciemnieć. Gorącą wkładamy do foliowego woreczka i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy paprykę ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i miksujemy dokładnie blenderem wraz z obraną cebulą. Przesmażamy na rozgrzej patelni do chwili aż niemal cały sok odparuje, studzimy. Dodajemy olej i suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciabattę kroimy wzdłuż na pół, smarujemy odrobiną masła. Układamy niewielkie plasterki sera żółtego i przykrywamy warstwą kremu z pieczonej papryki. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z włączną wyłącznie funkcją górnej grzałki. Po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy z listkami świeżej bazylii.
Zapiekana ciabatta z serem i kremem z pi
Paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do chwili, aż skórka zacznie ciemnieć. Gorącą wkładamy do foliowego woreczka i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy paprykę ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i miksujemy dokładnie blenderem wraz z obraną cebulą.
Zapiekana ciabatta z serem i kremem z pi
Dodajemy olej i suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zapiekana ciabatta z serem i kremem z pi
Ciabattę kroimy wzdłuż na pół, smarujemy odrobiną masła. Układamy niewielkie plasterki sera żółtego i przykrywamy warstwą kremu z pieczonej papryki.

Tagi:

sery ser