Sposób przygotowania:
Krusztadki z kapustą i grzybamiEtap 1
Farsz: Kiszoną kapustę pokroić na krótsze kawałki, przełożyć do garnka. Do kapusty wlać ok. pół szklanki wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny, od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby dolewać więcej wody.
Etap 2
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju.
Etap 3
Do cebuli dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i oczyszczone, pokrojone leśne grzyby (użyłam mieszanych mrożonych grzybów leśnych). Grzyby usmażyć, lekko doprawić solą i pieprzem. Kapustę pekińską (najlepiej twardą jej część) poszatkować i dodać razem z usmażonymi grzybami do kiszonej kapusty. Dodać też trochę soli i pieprzu, kminek i przyprawę do bigosu. Wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, od czasu do czasu zamieszać. Farsz przestudzić.
Etap 4
Ciasto: Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej mąkę, żółtko i sól.
Etap 5
Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią spożywczą i odłożyć na ok. godzinę do lodówki.
Etap 6
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Foremkami wycinać kawałki ciasta.
Etap 7
Wyciętym ciastem wykleić dno i boki foremek, dno ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec przez ok. 10 minut w 180 stopniach.
Etap 8
Na podpieczony spód wyłożyć farsz.
Etap 9
Krusztadki piec w tej samej temperaturze kolejne 20-25 minut.
Magdalena88
niezły kąsek
lukrowanepierniczki
skuter5
Czekoladka 2
ciasteczka