SUPERPRZEPIS

Krusztadki z kapustą i grzybami

  • 6
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Krusztadki z kapustą i grzybami

Kruche babeczki z nadzieniem z kapusty pekińskiej, kapusty kiszonej, pieczarek i leśnych grzybów... Bardzo smaczne danie np. na Wigilię:) Polecam:)

Składniki:

Krusztadki z kapustą i grzybami

Farsz:

Ciasto:

Sposób przygotowania:

Krusztadki z kapustą i grzybami

Etap 1

Krusztadki z kapustą i grzybami
Pokrojona kapusta kiszona przełożona do garnka.

Farsz: Kiszoną kapustę pokroić na krótsze kawałki, przełożyć do garnka. Do kapusty wlać ok. pół szklanki wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny, od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby dolewać więcej wody.

Etap 2

Krusztadki z kapustą i grzybami
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju.

Etap 3

Krusztadki z kapustą i grzybami
Pokrojone pieczarki i leśne grzyby dodane do zeszklonej cebuli.

Do cebuli dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i oczyszczone, pokrojone leśne grzyby (użyłam mieszanych mrożonych grzybów leśnych). Grzyby usmażyć, lekko doprawić solą i pieprzem. Kapustę pekińską (najlepiej twardą jej część) poszatkować i dodać razem z usmażonymi grzybami do kiszonej kapusty. Dodać też trochę soli i pieprzu, kminek i przyprawę do bigosu. Wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, od czasu do czasu zamieszać. Farsz przestudzić.

Etap 4

Krusztadki z kapustą i grzybami
Wszystkie składniki na ciasto przełożone do miski.

Ciasto: Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej mąkę, żółtko i sól.

Etap 5

Krusztadki z kapustą i grzybami

Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią spożywczą i odłożyć na ok. godzinę do lodówki.

Etap 6

Krusztadki z kapustą i grzybami

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Foremkami wycinać kawałki ciasta.

Etap 7

Krusztadki z kapustą i grzybami

Wyciętym ciastem wykleić dno i boki foremek, dno ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec przez ok. 10 minut w 180 stopniach.

Etap 8

Krusztadki z kapustą i grzybami

Na podpieczony spód wyłożyć farsz.

Etap 9

Krusztadki z kapustą i grzybami

Krusztadki piec w tej samej temperaturze kolejne 20-25 minut.


Tagi:

kapusta