Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Domowa delikatna wędlina z karkówki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Od dziś moja ulubiona ;) wędlina domowa z karkówki w kawałku. Długo marynowana, parzona. Delikatna w smaku, nie za słona, dla mnie idealna.

Domowa delikatna wędlina z karkówki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowa delikatna wędlina z karkówki

 

  • 900 g karkówki
  • 1 łyżeczka soli peklującej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki czubricy czerwonej
  • 2 czubate łyżeczki majeranku

 

Sposób przygotowania:

Domowa delikatna wędlina z karkówki
Do miseczki wsypać sól peklującą, pieprz czarny, paprykę słodką, czubricę czerwoną i majeranek. Wymieszać. Mięso umyć dokładnie, osączyć. Natrzeć porządnie przyprawami. Mięso włożyć do Szynkowar wyłożonego woreczkiem (używam takiego do mrożenia, wytrzymuje temp. +115st). Mięso docisnąć. Woreczek zakręcić. Zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 2 pełne doby. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z wodą, doprowadzić do 90 stopni i parzyć około 90 minut. Szynkowar wyjąć, wystudzić i schować do lodówki na całą noc. Po tym czasie można kroić i podawać. 
Domowa delikatna wędlina z karkówki
Do miseczki wsypać sól peklującą, pieprz czarny, paprykę słodką, czubricę czerwoną i majeranek. Wymieszać.
Domowa delikatna wędlina z karkówki
Mięso umyć dokładnie, osączyć. Natrzeć porządnie przyprawami.
Domowa delikatna wędlina z karkówki
Mięso włożyć do Szynkowar wyłożonego woreczkiem (używam takiego do mrożenia, wytrzymuje temp. +115st). Mięso docisnąć. Woreczek zakręcić. Zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 2 pełne doby.