Sposób przygotowania:
Domowa delikatna wędlina z karkówki
Do miseczki wsypać sól peklującą, pieprz czarny, paprykę słodką, czubricę czerwoną i majeranek. Wymieszać. Mięso umyć dokładnie, osączyć. Natrzeć porządnie przyprawami. Mięso włożyć do Szynkowar wyłożonego woreczkiem (używam takiego do mrożenia, wytrzymuje temp. +115st). Mięso docisnąć. Woreczek zakręcić. Zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 2 pełne doby. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z wodą, doprowadzić do 90 stopni i parzyć około 90 minut. Szynkowar wyjąć, wystudzić i schować do lodówki na całą noc. Po tym czasie można kroić i podawać.
reanja
Alex_M
ja swoją schowałam przed mężem na noc, zrobiłam zdjęcia i dopiero oświadczyłam, że wędlinka jest :D ale była dobra i szybko znika ;)