Sposób przygotowania:
Mielonka z boczku i karkówki
Karkówkę i boczek mielimy na drobnych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę.Wsypujemy roztarty w dłoniach majeranek, pieprz oraz żelatynę. Wlewamy wodę i ponownie bardzo dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do 5 wyparzonych słoiczków o pojemności około 370 ml- do 1- 1,5 cm poniżej ich krawędzi. Mięso należy dokładnie ugnieść w słoiczkach, więc najlepiej wkładać je partiami. Słoiczki zamykamy. Pasteryzujemy przez 60 minut od momentu zagotowania, po upływie 24 godzin przez 40-45 minut, a trzeciego dnia przez 30 minut. Tak zapasteryzowane może stać w chłodnym miejscu nawet przez pół roku.Jeśli mięso planujemy zjeść w ciągu max. tygodnia (i w tym czasie będziemy je przechowywać w lodówce), wystarczy je gotować raz- przez około 80 minut.