SUPERPRZEPIS

Karkówka pieczona z czosnkiem

  • IrenaM
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Karkówka pieczona z czosnkiem Więcej zdjęć (3)

Karkówka dla osób lubiących czosnek jako wędlina na kanapki

Składniki:

Karkówka pieczona z czosnkiem

 

 

  • 1 szt karkówka bez kości,
  • 1 szt czosnek,
  • do smaku pieprz indyjski,
  • do smaku papryka ostra,
  • do smaku Sól,
  • do pieczenia i marynowania olej

 

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona z czosnkiem
Karkówkę należy umyć i osuszyć, czosnek obrać i podzielić na ząbki, każdy ząbek pokroić na 2-3 części. W karkówkę wbijamy nóż i w miejsce nacięcia wkładamy kawałek czosnku. Mięso solimy i nacieramy przyprawami. Całość smarujemy olejem i odstawiamy w chłodne miejsce na ponad godzinę. Mięso związujemy nitką aby się nie rozeszło i wkładamy w blaszkę. Pieczemy ponad godzinę w rozgrzanym piekarniku. Podajemy na zimno jako dodatek do kanapek. Smacznego!
Karkówka pieczona z czosnkiem
Mięso solimy i nacieramy przyprawami
Karkówka pieczona z czosnkiem
Mięso związujemy nitką aby się nie rozeszło i wkładamy w wąską blaszkę.