Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Domowa kostka warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Domowa kostka rosołowa - świetna na zimę do zup i sosów

Domowa kostka warzywna

Składniki:

Domowa kostka warzywna

 

  • 4 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duży seler
  • 2 cebule
  • 1 por
  • natka pietruszki i/lub lubczyku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50ml oliwy z oliwek lub pestek winogron
  • sól

Sposób przygotowania:

Domowa kostka warzywna
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej (można to zrobić w robocie kuchennym czy szatkownicy). Cebule i pora oczyścić i pokroić drobno. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać drobniutko. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa połączyć, posolić ok 2-3 łyżeczek, zalać oliwą z oliwek, porządnie wymieszać, włożyć do lodówki na noc do przegryzienia się smaków. Na drugi dzień podzielić na porcje (ok 100-200g w zależności od ilości zupy, jaką zazwyczaj gotujemy), włożyć do woreczków do mrożenia żywności, zamrozić.

Tagi:

winogrona