slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Książka Kucharska: Makowiec na 18 sposobów

Masa makowa domowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną i zdrową masę makową domowej roboty. Taka masą jest idealna do makowca. I co najważniejsze zawiera tylko dobre składniki.

Masa makowa domowa

Składniki:

Masa makowa domowa

 

Sposób przygotowania:

Masa makowa domowa
Mielony mak zalewamy gorącą wodą (tak aby przykryła mak) i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy na paseczki suszone morele, siekamy orzechy i rozpuszczamy łyżkę masła. Zaparzony mak przelewamy przez sitko i odciskamy z wody, przekładamy do miski.

Do maku dodajemy syrop z agawy, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, morele, orzechy i żurawinę i mieszamy.

Na koniec dodajemy białko jaja i masło, mieszamy i gotowe.