M_Sart

M_Sart

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Domowa nalewka korzenna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

wytrawna nalewka o słonecznej barwie i szlachetnym aromacie

Domowa nalewka korzenna

Składniki:

Domowa nalewka korzenna

 

Sposób przygotowania:

Domowa nalewka korzenna
Przygotować karmel z cukru w rondelku z grubym dnem, a gdy zacznie się rumienić rozcieńczyć kilkoma łyżkami gorącej wody, by otrzymać ciemnobrązowy syrop. Wszystkie pozostałe składniki przełożyć do wyparzonego małego gąsiorka lub słoja, dodać syrop karmelowy i wódkę. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Odciągnąć płyn, wyczyścić naczynie i raz jeszcze wlać do słoja. Odstawić na 2 tygodnie do sklarowania. Po upływie tego czasu ostrożnie ściągnąć (nalewkę najlepiej rurką) do butelek. Można spożywać od razu, jednak z czasem nalewka zyskuje na smaku i aromacie.