Sposób przygotowania:
Domowa nalewka z truskawek
Z dokładnie umytych truskawek usunąć szypułki. Osuszone na ręczniku papierowym truskawki włożyć do słoja i zasypać cukrem. Słój ustawić na słońcu, w ciepłym miejscu na 24 godziny. Należy nim od czasu do czasu wstrząsać, aby łatwiej cukier mógł się rozpuścić. Następnie do truskawek w soku dolać wódkę, zakręcić słój i odstawić na 5 tygodni do piwnicy. Po upływie pięciu tygodni zlać nalewkę, dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Następnie przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewkę odstawić do piwnicy na kolejne minimum 5 tygodni, ale oczywiście z każdym tygodniem jest smaczniejsza.
msewka
anemon
Z rumem nigdy nie robiłam, dziękuję msewka za pomysł. Dla mnie najlepsza jest z malin, choć ta z truskawek też cieszy sie powodzeniem.