marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Domowa pasta Ajwar

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Paprykowy sos o słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym posmaku najlepiej smakuje dodawany do opiekanych kartofelków lub mięs z grilla. Czasami warto też dosmaczyć suszonymi owocami jak śliwki lub morele.

Domowa pasta Ajwar

Składniki:

Domowa pasta Ajwar

Sposób przygotowania:

Domowa pasta Ajwar
Oczyścić wszystkie warzywa oraz pokroić: bakłażań na talarki, a papryki na połówki. Położyć warzywa na blasze przekrojoną stroną do dołu. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Po ostygnięciu obrać papryki ze skórki i wraz z baklażanem drobno pokroić.

Obrane pomidory pokroić w drobą kostkę, a cebulę i czosnek posiekać.

Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć na nim cebule, potem dodać następne warzywa i dusić, póki się nie rozpadną. Ajwar doprawić octem i przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować w temp. 80 st. C przez 20 min.