Sposób przygotowania:
Domowa pasta Ajwar
Oczyścić wszystkie warzywa oraz pokroić: bakłażań na talarki, a papryki na połówki. Położyć warzywa na blasze przekrojoną stroną do dołu. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Po ostygnięciu obrać papryki ze skórki i wraz z baklażanem drobno pokroić.
Obrane pomidory pokroić w drobą kostkę, a cebulę i czosnek posiekać.
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć na nim cebule, potem dodać następne warzywa i dusić, póki się nie rozpadną. Ajwar doprawić octem i przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować w temp. 80 st. C przez 20 min.
Obrane pomidory pokroić w drobą kostkę, a cebulę i czosnek posiekać.
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć na nim cebule, potem dodać następne warzywa i dusić, póki się nie rozpadną. Ajwar doprawić octem i przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować w temp. 80 st. C przez 20 min.