Sposób przygotowania:
Papryki nadziewane w sosie z pasty Ajwar
Papryki wydrążyć od góry, oczyścić i opłukać. Papryczkę chilli po opłukaniu i usunięciu nasion i ogonka posiekać na tal- -arki. Ryż w woreczkach wrzucić na osolony wrzątek i gotować, dopóki ryż nie spęcznieje. Wtedy to wyjąć na łopatce cedzakowej woreczki i położyć na płaskim talerzu oraz rozpruć nożem torebki. Ryż przełożyć łyżkami do wydrążonych papryk i ułożyć warzywa na dziurkowanej paterce ułożonej na garnku z wodą. Dusić papryki z 40 min. W drugim garnku zaś przyrządzić sos na bazie pasty paprykowej, tj. do wody dodać gałązkę świeżego lubczyku, pęczek oczyszczonej i umytej włoszczyzny, przyprawy zapachowe i gotować również na średnim ogniu ok. 40 min. Włoszczyznę wyjąć cedzakiem i dodać pastę paprykową ze słoiczka oraz posiekaną papryczkę chilli. Pogotować trochę, a potem zaprawić sos serkiem topionym i zamieszać. Papryki duszone z ryżem przełożyć szczypcami na talerze płaskie i polewać sosem po podaniu.