grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Domowa ricotta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowa ricotta o kremowej konsystencji i delikatnym, słodkawym smaku jest charakterystyczna dla kuchni włoskiej.

Domowa ricotta

Składniki:

Domowa ricotta

 

Sposób przygotowania:

Domowa ricotta

Przygotowanie twarożku

Domowa ricotta
Do przygotowania ricotty konieczne jest wykorzystanie termometru i plastikowego koszyczka z małymi dziurkami.

Przygotowanie twarożku rozpoczynamy od podgrzania mleka do temperatury 45 stopni.

Wyciskamy sok z cytryny, który następnie filtrujemy na sitku o drobnych oczkach.

Mleko zdejmujemy z ognia, wlewamy sok z cytryny. Mleko mieszamy trzepaczką kilka sekund, następnie przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut.

Na mleku powinien pojawić się twarożek, który musimy dokładnie rozmieszać.

Mleko z powstałym twarożkiem odstawiamy na kilka minut.

Przygotowanie ricotty

Domowa ricotta
Ricotta może być przechowywana w lodówce do 4 dni.

Twarożek odcedzamy na sicie ok. 5 minut, następnie przekładamy do plastikowego pojemniczka z małymi dziurkami.

Pojemniczek z twarożkiem stawiamy na sicie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.

Po schłodzeniu ricotta jest gotowa do spożycia.


Tagi:

ser ser domowy