Sposób przygotowania:
Domowa ricottaPrzygotowanie twarożku
 
Przygotowanie twarożku rozpoczynamy od podgrzania mleka do temperatury 45 stopni.
Wyciskamy sok z cytryny, który następnie filtrujemy na sitku o drobnych oczkach.
Mleko zdejmujemy z ognia, wlewamy sok z cytryny. Mleko mieszamy trzepaczką kilka sekund, następnie przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut. 
Na mleku powinien pojawić się twarożek, który musimy dokładnie rozmieszać. 
Mleko z powstałym twarożkiem odstawiamy na kilka minut.
Przygotowanie ricotty
 
Twarożek odcedzamy na sicie ok. 5 minut, następnie przekładamy do plastikowego pojemniczka z małymi dziurkami.
Pojemniczek z twarożkiem stawiamy na sicie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Po schłodzeniu ricotta jest gotowa do spożycia.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SylaUla
grandepiccolacuoca