SUPERPRZEPIS

Karkówka Mojo w stylu kubańskim

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Karkówka Mojo w stylu kubańskim Więcej zdjęć (5)

Soczysta, rozpływająca się w ustach aromatyczna wieprzowa karkówka pieczona w marynacie prosto z Kuby to fajna propozycja na niedzielny ( i nie tylko ) obiad :D

Składniki:

Karkówka Mojo w stylu kubańskim

 

  • 1,5 -2 kg karkówki

 

  • Marynata:
  • Sok i skórka z 1 pomarańczy
  • Sok i skórka z 1 limonki
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 garść liści kolendry
  • Garść świeżego oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka cuminu
  • ½ szklanki oliwy
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Karkówka Mojo w stylu kubańskim
Karkówkę myjemy, osuszamy, oprószamy solą. W miseczce łączymy ze sobą wyciśnięte soki z pomarańczy, cytryny i limonki, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i limonki. Następnie dodajemy natkę kolendry, przesiekane liście oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno chilli – mieszamy wszystko stopniowo dodając oliwę. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i marynujemy je minimum 2 godziny (najlepiej całą noc ).

Zamarynowane mięso osuszamy i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy je folią i wstawiamy je do piekarnika na grzanego do 180 stopni na 2 godziny. Następnie folię ściągamy i pieczemy kolejne 30 minut.

Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.

Przygotowujemy sos miksując ze sobą za pomocą blendera natkę kolendry, chilli, sok z pomarańczy i limonki i oliwę. Sos doprawiamy do smaku solą.

Karkówkę kroimy w plastry i serwujemy z sosem mojo np. z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego :D
Karkówka Mojo w stylu kubańskim
Karkówkę myjemy, osuszamy, oprószamy solą.
Karkówka Mojo w stylu kubańskim
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i marynujemy je minimum 2 godziny (najlepiej całą noc ).
Karkówka Mojo w stylu kubańskim
Zamarynowane mięso osuszamy i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor.
Karkówka Mojo w stylu kubańskim
Przygotowujemy sos miksując ze sobą za pomocą blendera natkę kolendry, chilli, sok z pomarańczy i limonki i oliwę. Sos doprawiamy do smaku solą.