Sposób przygotowania:
Karkówka Mojo w stylu kubańskim
Karkówkę myjemy, osuszamy, oprószamy solą. W miseczce łączymy ze sobą wyciśnięte soki z pomarańczy, cytryny i limonki, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i limonki. Następnie dodajemy natkę kolendry, przesiekane liście oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno chilli – mieszamy wszystko stopniowo dodając oliwę. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i marynujemy je minimum 2 godziny (najlepiej całą noc ).
Zamarynowane mięso osuszamy i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy je folią i wstawiamy je do piekarnika na grzanego do 180 stopni na 2 godziny. Następnie folię ściągamy i pieczemy kolejne 30 minut.
Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.
Przygotowujemy sos miksując ze sobą za pomocą blendera natkę kolendry, chilli, sok z pomarańczy i limonki i oliwę. Sos doprawiamy do smaku solą.
Karkówkę kroimy w plastry i serwujemy z sosem mojo np. z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego :D
Zamarynowane mięso osuszamy i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy je folią i wstawiamy je do piekarnika na grzanego do 180 stopni na 2 godziny. Następnie folię ściągamy i pieczemy kolejne 30 minut.
Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.
Przygotowujemy sos miksując ze sobą za pomocą blendera natkę kolendry, chilli, sok z pomarańczy i limonki i oliwę. Sos doprawiamy do smaku solą.
Karkówkę kroimy w plastry i serwujemy z sosem mojo np. z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego :D
SylaUla