pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Domowa słonina solona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

prosto z zamrażalki, pokrojona w plasterki sprawdza się jako świetna zakąska do zimnej wódeczki

Domowa słonina solona Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowa słonina solona

 

  • słonina 1 kg
  • czosnek 2 ząbki
  • majeranek 2 łyżeczki
  • sól kamienna 4 garście

Sposób przygotowania:

Domowa słonina solona
Gruby kawałek słoniny – najlepszy jest taki prosto z uboju z niewielką warstwą mięsa bardzo dokładnie nacieramy solą. Czosnek kroimy w kawałki. W moździerzu ucieramy czosnek z majerankiem. Taką pastą również smarujemy słoninę ze wszystkich stron. Na koniec ponownie posypujemy solą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 miesiące. Po tym czasie słonina powinna dokładnie przejść solą oraz czosnkiem wymieszanym z majerankiem.
Domowa słonina solona
Najlepsze do solenia są słoniny grube z warstwą mięsa
Domowa słonina solona
Wybrany kawałek słoniny nacieramy mieszanką majeranku oraz czosnku
Domowa słonina solona
Bardzo obficie posypujemy i nacieramy solą - warunek konieczny