Sposób przygotowania:
Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami
Filet z piersi kurczaka kroimy na kawałki, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż się ładnie przyrumieni. W międzyczasie przygotowujemy składniki: kroimy paprykę, pomidory, cebulę, myjemy rukolę i osuszamy, siekamy drobno czosnek. Na drugiej patelni na odrobinie oliwy szklimy cebulkę.
W miseczce mieszamy jogurt naturalny z czosnkiem i odstawiamy, niech się "przegryzie".
Do większej miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, dodajemy łyżkę oleju i szczyptę soli. Mieszamy, zlepiamy ciasto i dzielimy na 4 porcje. Wałkujemy cienkie placki.
Suchą patelnię rozgrzewamy, na rozgrzaną wykładamy pierwszy placek ciasta. Kiedy zacznie się rumienić miejscami (typowe dla tortilli "plamy" będą widoczne), odwracamy na drugą stronę.
Tak postępujemy z każdym plackiem. Gotowe placki tortilli smarujemy sosem czosnkowym, wykładamy rukolę, kukurydzę, kurczaka, pomidory, paprykę podsmażoną cebulkę i zwijamy w rulon.
W miseczce mieszamy jogurt naturalny z czosnkiem i odstawiamy, niech się "przegryzie".
Do większej miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, dodajemy łyżkę oleju i szczyptę soli. Mieszamy, zlepiamy ciasto i dzielimy na 4 porcje. Wałkujemy cienkie placki.
Suchą patelnię rozgrzewamy, na rozgrzaną wykładamy pierwszy placek ciasta. Kiedy zacznie się rumienić miejscami (typowe dla tortilli "plamy" będą widoczne), odwracamy na drugą stronę.
Tak postępujemy z każdym plackiem. Gotowe placki tortilli smarujemy sosem czosnkowym, wykładamy rukolę, kukurydzę, kurczaka, pomidory, paprykę podsmażoną cebulkę i zwijamy w rulon.
SylaUla
cherry