kzat

kzat

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Zdrowe domowe Tacos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Musicie spróbować pysznego, chrupiącego tacos, a właściwie domowej wariacji na temat tego meksykańskiego dania. Tradycyjnie podaje się je z kukurydzianą tortillą, a podstawowym dodatkiem jest mielona wołowina, cebula, czerwona fasola

Zdrowe domowe Tacos

Składniki:

Zdrowe domowe Tacos

 

  • 12 małych tortilli
  • 2 filety z kurczaka
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 3 łyżek oliwy
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 2 grube plastry sera żółtego
  • 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej Hortex
  • sos czosnkowy
  • sos pomidorowy
  • guacamole
  • papryki w proszku, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki
  • kilka liści kolendry do posypania

Sposób przygotowania:

Zdrowe domowe Tacos
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kostek. Kroimy w cienkie paski, wkładamy do miski, dodajemy czosnek, 2 łyżki oliwy, oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na ok 30 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię, wlewamy dodatkową łyżkę oliwy i podsmażamy z każdej strony kawałki kurczaka, mieszając dodać mieszankę meksykańską i smażyć jeszcze ok 5 min. Kapustę siekamy posypujemy solą, pomidora i ser kroimy w drobną kostkę. Tortille podgrzewamy na czystej patelni, składamy na pół od wewnętrznej strony smarujemy sosem czosnkowym i pomidorowym, nakładamy posiekaną kapustę, farsz z kurczaka i mieszankę meksykańską, pomidory, ser żółty, guacamole a wszystko posypujemy listkami kolendry