Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Domowe anyżki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Ciasteczka o oryginalnym smaku i zapachu. Znakomity deser, nie wymagający wiele czasu i składników. Łatwe w przygotowaniu.

Domowe anyżki

Składniki:

Domowe anyżki

 

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 10 g anyżku
  • lukier

Sposób przygotowania:

Domowe anyżki
Przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej masło i siekamy nożem. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do reszty. Ciasto ugniatamy szybkimi ruchami i zostawiamy na około 30 minut w chłodnym miejscu. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy foremkami ciasteczka o dowolnych kształtach. Później smarujemy je lukrem i posypujemy dość grubo anyżkiem. Układamy w odstępach na dużej blaszce i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 40 minut.