Domowe bułeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne bułeczki w sam raz na śniadanie

Domowe bułeczki

Składniki:

Domowe bułeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe bułeczki
Drożdże zalać odrobiną ciepłego mleka i odstawić. Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą. Dodać jedno jajko i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrobić na gładką masę. Dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie zrobić z ciasta 10 kulek i ułożyć na blaszce do pieczenia. Ponownie odstawić na 20 minut. Zapiekać na złoty kolor przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Drugie jajko roztrzepać i około 5 minut przez końcem zapiekania posmarować nim bułki oraz posypać makiem.