slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1006]

Pasztet z fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny pasztet, który łączy w sobie smaki fasoli oraz suszonych grzybów. Taki pasztet sprawdzi się na każdą okazję. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Polecam

Pasztet z fasoli

Składniki:

Pasztet z fasoli

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z fasoli
Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Grzyby zalewamy szklanką gorącej wody i zostawiamy na noc.

Następnego dnia gotujemy fasolę do miękkości przez ok. 2 godziny i zostawiamy do ostygnięcia w wodzie w której się gotowała fasola. Zimną fasolę odsączamy z wody.

Cebule i czosnek obieramy, cebule kroimy w mniejsze części. Grzyby odcedzamy z wody w której się moczyły. Ugotowaną fasolę z cebulą, czosnkiem i grzybami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy rękoma masę na pasztet.

Przekładamy fasolową masę do keksówki i wyrównujemy. Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut w 180 stopniach.