Sposób przygotowania:
Pasztet z fasoli
Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Grzyby zalewamy szklanką gorącej wody i zostawiamy na noc.
Następnego dnia gotujemy fasolę do miękkości przez ok. 2 godziny i zostawiamy do ostygnięcia w wodzie w której się gotowała fasola. Zimną fasolę odsączamy z wody.
Cebule i czosnek obieramy, cebule kroimy w mniejsze części. Grzyby odcedzamy z wody w której się moczyły. Ugotowaną fasolę z cebulą, czosnkiem i grzybami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy rękoma masę na pasztet.
Przekładamy fasolową masę do keksówki i wyrównujemy. Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut w 180 stopniach.
Następnego dnia gotujemy fasolę do miękkości przez ok. 2 godziny i zostawiamy do ostygnięcia w wodzie w której się gotowała fasola. Zimną fasolę odsączamy z wody.
Cebule i czosnek obieramy, cebule kroimy w mniejsze części. Grzyby odcedzamy z wody w której się moczyły. Ugotowaną fasolę z cebulą, czosnkiem i grzybami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy rękoma masę na pasztet.
Przekładamy fasolową masę do keksówki i wyrównujemy. Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut w 180 stopniach.