BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Domowe bułeczki pszenne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie przypuszczałam , że wyjdą mi tak rewelacyjne !Domownicy zachwyceni.

Domowe bułeczki pszenne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe bułeczki pszenne

 

Sposób przygotowania:

Domowe bułeczki pszenne
Przesiewamy mąkę , mąkę wsypujemy do dużej miski .Drożdże mieszamy z cukrem ,ciepłą wodą i odrobiną mąki .Zostawiamy do wyrośnięcia .Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki .W ciepłej wodzie rozpuszczamy smalec , studzimy i wlewamy do mąki . Wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto Odstawiamy do wyrośnięcia .Ciasto musi podwoić swoją objętość . Z podanych proporcji ciasta wyjdzie nam około 15 bułeczek .Ciasto dzielimy na małe porcje , robimy kule . Nacinamy wzdłuż nożem i zostawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia .Bułeczki pieczemy w 200 st C okolo 20 minut , aż nabiorą złotego koloru .
Domowe bułeczki pszenne
Do mąki wlewamy wodę z rozpuszczonym tłuszczem .
Domowe bułeczki pszenne
Ciasto na bułeczki musi urosnąć podwójnie .
Domowe bułeczki pszenne
Z ciasta robimy 15 kulek ,które zostawiamy do wyrośnięcia .
Domowe bułeczki pszenne
Bułki wykładamy na blaszkę , nacinamy wzdłuż .